donderdag 3 april 2008

VAN MGR.DR.JACOBUS NELISSEN APOSTOLISCH PREFECT AD.1752-1817.


Nooit van gehoord(!) "Uitverkoren worden" bestaat. Overladen met bloeiende lelies staan hier Maria met kindje Jezus en Willibrordus in volle glorie te pronken. Twee uitver­korenen en een kind. Maria met aan haar voeten de ruine van de Oude Kapel, in 1978 herbouwd en gedeeltelijk gerestau­reerd, thans dienst doend als gemeentelijke trouwzaal. Willibror­dus staat achter de ruine van de kerk op het oude kerkhof. In deze toestand werd dit restant-kerkhuis in 1799 door de protestan­ten teruggegeven aan de Roomschen van Mill. 150 Jaar hadden de Cal­vijnen slechts het hoognodige onderhoud gepleegd en dan nog alleen aan toren en abcis, het koor van de kerk.

In 1743 legde Jan de Beijer dit karkas nog eens minitieus op papier vast. De gemeenschap had de toren nodig, omdat daar de (alarm-) klok hing en de dominee gebruikte het koor voor de zondags­diensten met zijn schaarse aantal christelijk her­vormde scha­re. Van het tussenschip kun je nu nog her en der in Mill de meer­malen herbruikte stenen tellen.

Kees Bastiaans beeldt Willibrordus uit als een eenvoudig missionaris, onwennig in zijn koorkap gewenteld, geen raad wetend met staf en mijter. Maar de kerk van Mill draagt hij op handen, drukt haar duidelijk beschermend tegen zich aan.

Zou JACOB, de zoon van WILLIBRORD NELISSEN, dit beeld van St.Willi­brord voor ogen hebben gehad. toen hij besloot naar de Missie te gaan. Feit is, dat Jacob Nelissen binnen de geeste­lijkheid in die tijd een belangrijk man was. Hij kreeg zijn priesterop­leiding aan het Roermond's seminarie. Ook promoveer­de hij daar bij de paters Dominicanen op bepaalde theologische stellingen. Verder zijn zijn biografische gegevens vrij sum­mier en vindt men ook in Mill maar marginaal kleine aanwijzin­gen. In ons gedenk­boek 650 jaar Parochie Mill (1976) geeft Bep Claassens een uitste­kend verhaal over zijn apostolate arbeid. Het is dan 1804. Idealisten in de tijd voor hem, als voorbeeld noemen we Franciscus Xaverius, worden heilig verklaard, missi­onaris­sen na hem, bisschop Ferdinand Hamer in Nijmegen, en kardinaal Van Rossem in Den Bosch, krijgen een standbeeld. Naar onze JACOB NELISSEN wordt nog geen straat genoemd. Over zijn bescheiden grafsteen heeft men in TANAH ABANG bij Batavia (Djakarta) een overheids­state gebouwd. Een portret, dat ooit in het bis­schopshuis aanwezig was, verdween spoorloos.

Aposto­lisch Prefect Nelissen, NOOIT VAN GEHOORD.
Enkele data en feiten: gedoopt op 3 october 1752 door pastoor Boonaerts in schuurkerk bij Alden­driel als Jacob Wilbers, zoon van Willibrord Nelissen en Mechtildis Derckx Raijmakers, peter en meter zijn Anthonius en Johanna Raijmakers. Hij heeft een broer Michael (*1751) welke op 8jarige leeftijd overlijdt. Voorts was in het gezin een kind, Jan de Vael (*1738), uit een eerder huwe­lijk van zijn moeder met Jan Aerts de Vael (+ 1745). Jacob Nelissen wordt in 1781 priester gewijd en door de bisschop in 1786 benoemd tot pastoor van Overloon. In 1795 wordt hij pastoor van Vierlingsbeek. Uit die periode dateert een aantekening in de Nassause domeinraad, waaruit blijkt, dat hij een perceel grond terughuurt. Dit door de staat genaast onroerend perceel behoorde oorspronke­lijk tot de geestelijke goederen van de Laurenti­uskerk van Beek.

In 1804 vraagt hij verlof aan zijn bisschop om te gaan missio­neren in Zuid-Afri­ca. Het bisdom Roermond bestaat dan niet meer. Zijn bisschop is Mgr.Jean Baptist Baron van de Velde de Melroy tot Salt­bonars van het VICARIAAT (mini-bisdom) Land van Cuijk, Maas en Waal en Rijk van Nijmegen, een enclave tussen de grote bisdom­men. Baron Jean Baptist wordt in 1806 een bekende aan het hof in o.a. Brussel en nog later als aalmoe­zenier van koning Lodewijk Napoleon.

Op 18 mei 1805 ver­trekken ze met zijn drieen, pastoor Nelis­sen, kapelaan Princen en pater Lan­sing vanaf de rede van Tessel. Ze zeilen onopgemerkt door de blok­kaden van de Engel­se marine, die toch agres­sief patrouil­leert. Jacob is geboren op de feestdag van de H.H.Engelbe­waarders ..... (2 october). (wordt vervolgd)

bronnen : Streekarchief Land van Cuijk Grave
archief Myllesheem Mill
archief Berchmanianum Nijmegen
Widenheem collectie Wijchen
Parochie H.Kruisverheffing Raalte
idem Parochiegeschiedenis Th.A.M.Thielen.
Het Utrechts Archief

m.m.v. Compitar Batenburg
Inge van de Weem Westervoort
tekst : Henk van de Weem
datum : Mill/Wijchen, 5 april 2008
E-mail: vriendenkringmyllesheem@hotmail.com

Geen opmerkingen: