donderdag 10 april 2008

VAN SINT VICTOR, GROOT FEEST, DE KAAP EN DE GOEDE HOOP IN 1804

De MISSIONERING in ons land zo rond ANNO 300 is goed­deels te danken aan de Romeinse soldaten. Zij brachten het christe­lijk geloof naar hiertoe. Xanten (Dld.) is daar een voor­beeld van. Daar vielen ook de eerste martela­ren. O.a St Victor, die vooral vereerd wordt in Maas en Waal, waar ver­scheidene paro­chies deze heilige als kerkpatroon hebben geno­men.



Ook hier zie je weer, dat veel eigendommen van het Kapit­tel van Xanten daartoe een stimu­lance zijn geweest. Zo zullen ook in Cuijk rond AD 400, Romeinse soldaten hebben gemissio­neerd en St.Martinus hebben aangeroepen. Tenslotte komt deze heili­ge evenals Victor en Adrianus uit de Ro­meimse gele­deren, of­schoon Willi­brord 300 jaar later in concreto zijn naam heeft geves­tigd. Hij liet name­lijk kerken bouwen. Er bleef derhalve ook na zijn ver­blijf iets tast­baars aanwezig.



Maar voordat wij verder gaan met de Millse missionaris Jacobus Nelissen (*1752 +1817), die na eerst pastoor te zijn geweest in Overloon en Vierlingsbeek, in 1804 vertrekt naar de Kaap van Zuid Africa en later naar Nederlands-O.Indie, voordat we daarmee verder gaan en deze EERSTE APOSTOLISCH PREFECT van de katho­lieke Missie in onze Oost, hoog op het schild torsen, dienen we even stil te staan bij het Millse parochief­eest van 30 jaar geleden.



Met nostalgie en enige weemoed, zal menig praktiserend paro­chiaan van St.Willibrord terugdenken aan zondag 16 mei 1976. Mill herdacht toen feestelijk en op groot­se wijze het 650 jarig bestaan van haar Willibrord-parochie, gesticht Anno Domini 16 mei 1326. Een indrukwek­kende eucharistie­viering in een stamp­volle kerk, feestpredica­tie van rector (later mon­seigneur) Egbert Schra­ven, Millenaar van geboorte, aanreiking gedenk­boek, tentoon­stelling in de hal van het gemeentehuis en diara­ma op de raadzaal, officiele huldi­ging en aanbieding van het parochie­geschenk door burge­meester Van Berckel en alle koren bezongen de PELGRIMSTOCHT van de Millse mensen, DOOR DE EEUWEN heen.



Pastoor Brans zei: "we hebben er 650 jaar voor gespaard, vandaag mag het geld kosten !" De dag werd besloten met een drukbezochte receptie. Mgr. Willem van Haaren uit Grave, streekhistoricus en heemkundige pur sang, "luidde", zoals hij het noemde, de expositie in. "VIVOS VOCO" riep hij, LEVENDE ROEP IK. Van de regio-geestelijkheid was hij de oudste en hoogste in rang aanwezig. Het feest duurde de hele week, Voor de Jeugd kwam KLUKLUK & BROMSNOR, de ouderen hadden een middag met gezel­ligheid, welke al vroeg begon met een pontifi­ca­le H.Mis, voorge­gaan door Mgr.Bluijsen, en voor de grotere jeugd was er en dansfeest in een grote tent op de markt. Het feest werd in het daaropvolgende weekend besloten met een concert door het Boxmeers Vocaal en een braderie op een zon­overgoten marktplein. Oude ambachtslieden en alle Millse middenstand-hou­ders & standwer­kers stonden, uitgedost in historische kledij achter d'n teun in de kroam. Met de op­brengsten van een en ander speel­de het kerkbestuur financieel nagenoeg volledig quitte!



Enkele weken later werd, het prach­tige glas-in-lood raam, ontworpen en uitgevoerd door KEES BASTI­AANS, in de oostgevel van het zui­der-trancept (de Maria­ka­pel) geplaatst. Dit was het cadeau van de parochia­nen en tevens een rotsvaste herinnering aan een hoog­tepunt in het zielzorgelijk ­leven von onze St.Wil­librord-kerk.



Terug naar onze missionaris Jacob Nelissen (1752-1817) Waar­schijnlijk geboren in het Meulengat, de Molenkuilweg, zoals een latere akte uit AD 1783, doet vermoeden. Mogelijk is de boerde­rij, waar het ter plaatse om gaat, zo groot geweest, als het totaal aantal bunders van de 3 Meulepas-boerderijen. Wij noemen deze naam, omdat deze families hier als bekend voorko­men. In een volgend artikel hoort U meer. (wordt ver­volgd)



bronnen : Schutjes, geschiedenis van ons Bisdom
650jr. H.Willibrordus Mill, A.Claassens e.a.
archief Myllesheem Millfotocollectie Hermens Mill
Streekarchief Land van Cuijk Gravem.

m.v. Compitar Batenburg
Inge van de Weem, Westervoort
tekst : Henk van de Weem
datum : Wijchen/Mill, 4 april 2008

E-mail : vriendenkringmyllesheem@hotmail.com

Geen opmerkingen: